Internationaal misbruik Belgisch rechtssysteem : verlamming oppositie

Op vrijdag 24 februari 2017 organiseerde het Koerdisch Instituut samen met het Solidariteitscomité Rojava, Info-Turk en NavBel (Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan) in Brussel een receptie om iedereen te bedanken die mee campagne voeren tegen de juridische vervolging van Koerdische verenigingen, media en politici.

Een aantal belangrijke Koerdische verenigingen, media en politici werden immers in België vervolgd voor ‘terrorisme’ – een zaak waarbij de Turkse staat zich burgerlijke partij stelde. Onder de 33 aangeklaagden bevonden zich natuurlijke personen zowel als rechtspersonen (verenigingen, organisaties, bewegingen). Opmerkelijk is dat de aangeklaagden in dit proces geen daders maar slachtoffers zijn – slachtoffers van strafbare feiten die tegen hen zijn gepleegd, zoals o.a. de recentelijke aanval op het Koerdisch Instituut in Brussel van 18 november 2016.

De Brusselse Raadkamer besliste op 3 november 2016 dat het Turks-Koerdische conflict een ‘gewapend conflict’ betreft, wat concreet wilt zeggen dat deze zaak niet kan worden berecht in het kader van antiterrorisme-wetgeving.
Zubeyir Aydar, Koerdisch diplomaat, spreekt voor alle betrokkenen wanneer hij stelt dat dit een enorme opluchting was. Het politiek steunen van buitenlands verzet kan immers niet als ‘terrorisme’ worden gezien, temeer wanneer dit inhoudelijk gaat om diplomatieke betrekkingen, lobby- en campagnewerk, educatieve en informatieve activiteiten en politiek activisme.
In dit 60.000 bladzijden tellende dossier, dat een onderzoek omvat dat al 10 jaar bezig is en waarbij tientallen mensen met vermeende terroristische banden uit hun bed werden gelicht en gearresteerd, wiens huizen werden doorzocht en die verdacht werden gemaakt, leek dus op 3 november de bevestiging te zijn gevonden dat anti-terrorisme wetgeving met dit proces niets van doen heeft.

Het Federaal Parket ging echter niet veel later – en op instigatie van belanghebbenden in de VS – tegen dit vonnis in beroep. Op 9 mei wordt de uitspraak in beroep verwacht. Het is dus nu aan ons – om het met de woorden van Orhan Kilic (NavBel) te zeggen – om te doen wat ons toekomt, nl. de campagne steunen tegen deze juridische vervolging. Campagnevoering en sensibilisering hebben immers reeds eerder bewezen een krachtige stem te zijn tegen de uitholling van ons juridische systeem en ook nu dienen we in te gaan tegen het misbruik van het Belgische rechtssysteem als internationaal drukmiddel om opposanten van eender welke regimes het zwijgen op te leggen.

Antiterreurwetgeving is een dankbaar instrument om politieke oppositie te verlammen. Dit werd door Ludo De Brabander (Vrede vzw) nog eens in herinnering gebracht toen hij o.a. sprak over de Sahrawi’s t.a.v. Marokko en de Palestijnen t.a.v. Israel die ditzelfde wetgevingsmisbruik te beurt valt wanneer zij ingaan tegen een onderdrukkend regime.

De uitspraak in deze “terrorisme-zaak” wordt een doorslaggevend precedent dat bepalend zal zijn voor hoe het Belgische rechtssysteem zal worden ingezet in het internationale spel van onderdrukking van politieke oppositie. Mocht het beroep tegen de uitspraak van 3 november uitwijzen dat steunbetuiging voor onderdrukte volkeren buiten de Belgische grenzen – zonder enige strafbare feitelijkheden op Belgische bodem – als ‘terrorisme’ wordt beschouwd, dan krijgen alle Erdogans van deze wereld weer een beetje meer speelruimte. Ten koste van elke politieke vrijheid, democratische basisprincipes en internationale solidariteit wordt er dan gebouwd aan een wereld waarin onze kinderen de kans lopen om gearresteerd te worden voor het dragen van een t-shirt met een afbeelding van Che Guevara, het schijven van een kritisch artikel over het rechtse beleid van Orban of het bekijken van een youtube filmpje over de illegale uitbreiding van Israëlische nederzettingen.

Hou zeker volgende sites in het oog voor informatie over opkomende campagnes: http://www.navbel.be
http://www.kurdishinstitute.be
http://www.info-turk.be

Een gedachte over “Internationaal misbruik Belgisch rechtssysteem : verlamming oppositie

Plaats een reactie