Ondertussen is mevrouw Lamrabet ontslagen, en Unia niet meer geloofwaardig.

Reactie op: http://www.demorgen.be/opinie/de-boerka-is-het-equivalent-van-de-jodenster-bc3209b3/

Een opiniestuk dat overduidelijk is neergepend terwijl gevoelens van verongelijktheid en verontwaardiging de schrijver jammer genoeg doen neigen naar het verkondigen van misogyne en achterlijke standpunten – krasse appreciaties die net op mevrouw Lamrabet worden afgevuurd.

Ik ben er niet zeker van of lezers van De Morgen staan te wachten op de zoveelste paternalistische uitlating. Verhofstadt en Vander Taelen halen aan dat in Iran, Tunesië, Marokko, Afghanistan en Saoudi-Arabië (het opnemen van IS in dit rijtje is problematisch op zichzelf om alle voor de hand liggende redenen) vrouwen worden verkracht. Dit is verschrikkelijk en moet ab-so-luut veranderen. In hoeverre de zoveelste man die schrijft dat verkrachtingsproblematiek moet worden aangepakt via de kleding van vrouwen, hier het verschil gaat maken, is mij onduidelijk. Vrouwen die onbedekt rondlopen, mogen niet worden verkracht. Het probleem ligt bij de mannen. Temidden van de veelheid aan gevoerde discussies en debatten en opinies kan ik me niet inbeelden hoe het intellectueel verantwoord is om mee te gaan in deze grijsgedraaide en doorzichtige drog-argumentatie: “Vrouwen die zich bedekken zijn onderdrukt. We moeten ze bevrijden. Vrouwen kunnen helemaal niet zelf kiezen om zich te bedekken. Er is een verkrachtingsproblematiek. Laten we vooral niet focussen op de mannen, maar op de kledingstijl van zij die worden verkracht. Hoofddoek en hijab en boerka is hetzelfde en wij, mannen, hebben de waarheid in pacht over waarom vrouwen zich bedekken.”

Het enige aspect wat “middeleeuws” is aan dit gegeven, is de ongeïnformeerde redenering van de schrijvers.

De hoofddoek wegzetten als een salafistische of andere radicale uitspatting stigmatiseert alle sterke moslima’s die graag hun hoofddoek dragen en die gewone modale medeburgers zijn. Deze misinformatie is in feite de consequentie van de superioriteitsgedachte van de man tegenover de vrouw: mannen die geen kennis hebben over waarom vrouwen in veel landen – ook in België – zich bedekken, beledigen een versmaden een hele gemeenschap als zijnde vrouwonvriendelijk. Daarbij impliceert dit opiniestuk ook nog eens dat vrouwen met een hijab hun brein bedekken in plaats van hun haar.

Vrouwen staan niet te wachten om te worden bevrijd. Vrouwen bevrijden zichzelf. Of dit nu is om zich te mogen bedekken, dan wel om onbedekt te mogen rondlopen. Maar koren op de molen leggen van anti-hijab hardliners die uit een klaarblijkelijk panische angst voor enige uiting van religieus bewustzijn, geïrriteerde en bijna onbeleefde opinies publiceren, zal alleszins elke bevrijding van welke soort ook tegenwerken. Hoogstens verliest het moeizame en delicate integratieproces hierdoor een aantal zgn. “vliegende supporters”.

Een opiniestuk heeft natuurlijk ergens tot doel om de publieke opinie te prikkelen. Voor, tegen, of om tot nadenken aan te zetten. Maar ik denk dat ik in naam van vele bewuste, gesluierde, ingeburgerde en maatschappelijk actieve vrouwen spreek wanneer ik uiting geef aan de moeheid om steeds weer deze illusie te moeten aanhoren.

Beste Verhofstadt en Vander Taelen,
vrouwen die zich bedekken worden niet d’office onderdrukt. En ook en vooral: vrouwen bevrijden zichzelf. Dankuwel.

Een gedachte over “Ondertussen is mevrouw Lamrabet ontslagen, en Unia niet meer geloofwaardig.

Plaats een reactie